Blog

Προώθηση προϊόντων θεμιτή και αθέμιτη

Η προώθηση προϊόντων είναι μία έννοια διφορούμενη. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν θέλουν να ακούνε ούτε καν την λέξη “προώθηση” και άλλοι θεωρούν ότι η προώθηση είναι ένα πεδίο εργασίας που μπορούν να επιτύχουν πολλά πράγματα.

Δυστυχώς πάρα πολλοί άνθρωποι που δουλεύουν πάνω στην προώθηση προϊόντων προσπαθούν με κάθε τρόπο να “πείσουν” τον πελάτη να αγοράσει το προϊόν έχοντας διαρκώς το μυαλό τους στην προμήθεια που θα πάρουν κάνοντας μία πώληση. Αυτή η νοοτροπία δημιουργεί την αίσθηση πως ο πελάτης δεν είναι τίποτα άλλο παρά μόνο ένας αριθμός.  Πολλές φορές ίσως να έχουμε αισθανθεί κάτι ανάλογο είτε όταν κάποιος υπάλληλος της τράπεζας προσπάθησε να μας πουλήσει μία πιστωτική κάρτα, είτε όταν κάποιος πωλητής σε ένα μαγαζί προσπάθησε να μας πουλήσει κάτι ακριβότερο από αυτό που είχαμε αποφασίσει να αγοράσουμε. Αν ποτέ υποκύψαμε σε αυτές τις πιέσεις, σίγουρα μετά θα το μετανιώσαμε αλλά ίσως να ήταν πλέον αργά…

Πάνω σε αυτόν τον προβληματισμό, ίσως πολλοί να θεωρούμε de facto ότι η προώθηση προϊόντων είναι κάτι το αθέμιτο. Η πραγματικότητα όμως είναι πως η προώθηση προϊόντων από μόνη της δεν είναι ούτε θεμιτή, ούτε αθέμιτη. Ο τρόπος προώθησης είναι αυτός που μπορεί να πάρει αυτόν τον χαρακτηρισμό. Αυτό σημαίνει ότι επαφίεται στην συνείδηση του καθενός αν θα εφαρμόσει θεμιτούς ή αθέμιτους τρόπους για να προωθήσει το προϊόν του. Αν θέλουμε να ορίσουμε πιο συγκεκριμένα κάποιες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν ώστε η διαδικασία της πώλησης να είναι θεμιτή , τότε θα ορίζαμε τις εξής:

– Ο πωλητής να έχει κατανοήσει πλήρως την ανάγκη του αγοραστή.

– Ο πωλητής να μην προσπαθεί με κανέναν αθέμιτο τρόπο να ωραιοποιήσει το προϊόν αποκρύπτοντας τυχόν αρνητικές πτυχές του.

– Ο αγοραστής να συνειδητοποιεί την ανάγκη αυτή στο ίδιο επίπεδο όπως ο πωλητής

– Η ανάγκη αυτή να μην δημιουργήθηκε ύστερα από ερεθίσματα του πωλητή αλλά να προϋπήρχε

– Ο αγοραστής να μην αισθανθεί καμία μορφή πίεσης αλλά να οδηγηθεί στην αγορά του προϊόντος συνειδητά και ελεύθερα και αφού έχει κατανοήσει πλήρως τα χαρακτηριστικά του προϊόντος και ειδικότερα τα οφέλη που θα έχει από την αγορά του.

Όσο αφορά την παρούσα εργασία, είναι αλήθεια ότι έχει κατακλειστεί το internet από ευκαιριακούς internet marketers που προσπαθούν με κάθε τρόπο να πείσουν τους επισκέπτες της ιστοσελίδας τους πως το προϊόν που πουλάνε έχει αξία ενώ στην πραγματικότητα το προϊόν πρόκειται για scam. Αυτή η πρακτική δεν προτείνεται σε καμία περίπτωση για μια μακροχρόνια επιτυχημένη παρουσία στο διαδίκτυο. Αυτή η πρακτική δεν προτείνεται σε κανένα σημείο της ιστοσελίδας μας. Αντίθετα αυτό που προτείνουμε είναι η προώθηση ποιοτικών προϊόντων εφαρμόζοντας θεμιτές μεθόδους. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σχεδόν σίγουρη η εκτίμηση της ιστοσελίδας που θα δημιουργηθεί, από το διαδικτυακό κοινό και με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται μακροχρόνια επιτυχημένη παρουσία στο διαδίκτυο.

Με ποιον τρόπο λοιπόν προτείνεται να γίνεται η προώθηση των προϊόντων ;

Αυτό που προτείνεται σε όλα τα βήματα εργασίας είναι η προώθηση προϊόντων να μην είναι ο αυτοσκοπός της ιστοσελίδας. Ο σκοπός της ιστοσελίδας προτείνεται να είναι ενημερωτικός και πληροφοριακός γύρω από το θέμα της επιλογής μας. Η ποιότητα του περιεχομένου της ιστοσελίδας είναι αυτή που θα διασφαλίσει την μακρόχρονη επιτυχία της και είναι αυτή που θα μας φέρει επισκεψιμότητα. Δεν υπάρχει καμία συνταγή επισκεψιμότητας παρά μόνο η ποιότητα του περιεχομένου.

Ένα παράδειγμα μπορεί να φανεί στην ιστοσελίδα www.realage.com. Σε αυτήν την ιστοσελίδα φιλοξενούνται πολλά άρθρα που έχουν σχέση με την διατροφή και την δίαιτα. Αυτό που θέλουμε ιδιαίτερα να προσεχθεί σε αυτήν την ιστοσελίδα είναι πως  τα προϊόντα προωθούνται έμμεσα, καθώς προωθούνται είτε μέσω διαφημιστικών banners που βρίσκονται σε διάφορα μέρη στην ιστοσελίδα, είτε βρίσκονται σε ξεχωριστό μέρος της ιστοσελίδας που θυμίζει περισσότερο e-shop. Αυτό δίνει την αίσθηση πως δεν δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα για να “πουλάει κάτι” αλλά για να ενημερώνει. Είναι φυσικό όμως, κάποιοι από τους επισκέπτες της ιστοσελίδας να έχουν την διάθεση να πληρώσουν για κάποιο προϊόν σχετικό με το θέμα της ιστοσελίδας (π.χ. ένα βιβλίο για διατροφή). Για αυτούς λοιπόν υπάρχει η επιλογή να μεταβούν στο τμήμα της ιστοσελίδας που έχει τη μορφή e-shop και να διαλέξουν από εκεί τι θα αγοράσουν π.χ  από το Amazon. Σε αυτή τη περίπτωση και ο επισκέπτης της ιστοσελίδας αγοράζει αυτό που θέλει από το Amazon και ταυτόχρονα ο ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας παίρνει την σχετική προμήθεια καθώς αυτός μεσολάβησε ώστε να κατευθυνθεί στο Amazon ο επισκέπτης.  Στην συγκεκριμένη περίπτωση, που προτείνεται ανεπιφύλακτα, δεν γίνεται ούτε καν προσπάθεια να πειστεί ο επισκέπτης της ιστοσελίδας για να αγοράσει κάτι. Απλά μέσω του e-shop του δίνεται η επιλογή της αγοράς προϊόντων σχετικών με το θέμα της ιστοσελίδας.

Η εμπειρία δείχνει πως όταν η ιστοσελίδα φιλοξενεί ποιοτικό περιεχόμενο, τότε είναι σχεδόν σίγουρη η επισκεψιμότητα. Αφού λοιπόν, η ιστοσελίδα αποκτήσει επισκεψιμότητα είναι πάλι βέβαιο ότι μία μερίδα των επισκεπτών έχει την διάθεση να αγοράσει προϊόντα που σχετίζονται με το θέμα της ιστοσελίδας είτε μέσω των banners είτε μέσω του e-shop.  Αυτός ο τρόπος προώθησης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κατηγορηθεί ως αθέμιτος καθώς δεν ασκείται καμία μορφή πίεσης στους επισκέπτες της ιστοσελίδας με σκοπό να αγοράσουν κάποιο αγαθό ή υπηρεσία

Ανάλογη πρακτική προτείνεται και για τα e-mails που μπορούμε να στέλνουμε  στα μέλη της ιστοσελίδας μας. Αν για παράδειγμα τα e-mails τα βομβαρδίζουμε με φράσεις όπως: Get it now, Don’t lose this incredible offer κτλ, τότε μάλλον σπαμάρουμε, όπως συνηθίζεται να λέγεται, παρά προωθούμε θεμιτά κάποια προϊόντα.

Για να είναι θεμιτή η διαδικασία προώθησης προϊόντων πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα και η ποιότητα των προϊόντων που πρόκειται να προωθήσουμε καθώς δεν είναι αξιόπιστα  όλα τα προϊόντα που πωλούνται διαδικτυακά . Δυστυχώς υπάρχουν πολλά προϊόντα που δεν ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά τους. Η προώθηση τέτοιων προϊόντων πρέπει να αποφεύγεται .

Αυτός είναι ο λόγος που προτείνεται η επιλογή των προϊόντων για προώθηση να γίνεται κυρίως από το Amazon, το Ebay και το CJ καθώς και οι τρεις εταιρείες έχουν πολύ καλή πολιτική ελέγχου της ποιότητας των προϊόντων που πωλούνται εκεί.

Συμπερασματικά,για να γίνει θεμιτή προώθηση προϊόντων μέσω της ιστοσελίδας μας, πρέπει να συντρέχουν τρεις προϋποθέσεις:

– Έμμεσος τρόπος διαφήμισης

– Ποιοτικό περιεχόμενο στην ιστοσελίδα μας

– Ποιοτικά προϊόντα για προώθηση