Το Adwords Keyword Tool είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό εργαλείο σε όλα τα φάσματα της εργασίας αυτής. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε να το χρησιμοποιούμε σωστά καθώς το δεύτερο βήμα εργασίας δηλαδή το keyword research κρίνει σε πολύ μεγάλο βαθμό την επισκεψιμότητα της ιστοσελίδας μας από τις μηχανές αναζήτησης.
Μέσω του Adwords Keyword Tool αυτό που κάνουμε είναι να δούμε ποιες είναι αυτές οι λέξεις ή φράσεις που αναζητάει ο κόσμος στην περιήγησή του στο διαδίκτυο και πόσες φορές τις αναζητά. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό που επιδιώκουμε κάνοντας keyword research είναι να εντοπίσουμε λέξεις κλειδιά (keywords) που έχουν πολλές αναζητήσεις το μήνα και ταυτόχρονα οι ιστοσελίδες που εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης να μην είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικές. Το Adwords Keyword Tool μας βοηθάει στο πρώτο σκέλος του keyword research , στο να δούμε δηλαδή πόσες πραγματικές αναζητήσεις το μήνα έχει η λέξη ή η φράση που μας ενδιαφέρει.
Τι σημαίνει “αναζητήσεις το μήνα” ;
Στην μπάρα αναζήτησης του Google κάθε μέρα εκατο0μμύρια χρήστες του internet βάζουν κάποιες λέξεις ή φράσεις με σκοπό να βρούν πληροφορίες για το θέμα που θέλουν. Στην περίπτωση της παρούσας εργασίας, από την στιγμή που μας ενδιαφέρει το παγκόσμιο αγγλόφωνο διαδικτυακό κοινό, αυτό που έχει σημασία είναι πόσες φορές αναζητείται κάθε λέξη ή φράση στο www.google.com και όχι στο www.google.gr
Βάζοντας λοιπόν ο χρήστης μία λέξη στην μπάρα αναζήτησης, αυτό καταγράφεται, και χρησιμοποιώντας το εργαλείο Adwords Keyword Tool μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες είναι οι λέξεις και οι φράσεις που ενδιαφέρουν τον κόσμο αλλά και πόσες φορές το μήνα αναζητείται κάθε λέξη ή φράση. Για να τα δούμε όλα αυτά μεταβαίνουμε στο Adwords Keyword Tool μέσω της διεύθυνσης http://adwords.google.com (απαιτείται εγγραφή εκτός αν έχετε Gmail λογαριασμό, οπότε χρησιμοποιείτε τους ίδιους κωδικούς). Μεταβαίνοντας στην παραπάνω διεύθυνση επιλέγουμε: Αναφορά και εργαλεία –>Εργαλείο λέξεων κλειδιών, όπως φαίνεται και στην παρακάτω εικόνα
Έπειτα στο πεδίο που εμφανίζεται γράφουμε την λέξη ή φράση που μας ενδιαφέρει (και είναι σχετική βέβαια με το θέμα της ιστοσελίδας που θέλουμε να φτιάξουμε) για να δούμε αν η λέξη ή φράση αυτή έχει πολλές αναζητήσεις το μήνα. Εξυπακούεται ότι όσες περισσότερες αναζητήσεις το μήνα έχει η λέξη ή η φράση που θέλουμε, τόσο πιο σημαντική είναι για εμάς. Αν για παράδειγμα θέλουμε να φτιάξουμε μία ιστοσελίδα για το internet marketing τότε θέλουμε να δούμε πόσες φορές αναζητείται αυτή η φράση στο internet. Εδώ λοιπόν πρέπει να προσέξουμε τα σημεία που εμφανίζονται στην παρακάτω εικόνα:
Δηλαδή στα σημεία που αναφέρονται οι τοποθεσίες και οι γλώσσες, δίπλα να αναγράφεται η λέξη “όλες” . Τα αποτελέσματα που μας δίνει το Google όσο αφορά τη φράση που βάλαμε αναφέρονται στο πεδίο “Συνολικές μηνιαίες αναζητήσεις” .Κάτω από το πεδίο “Ιδέες λέξεων κλειδιών” αναφέρονται λέξεις που το Google θεωρεί σχετικές με τον όρο αναζήτησής μας. Στην συγκεκριμένη περίπτωση εμφανίζονται 800 σχετικοί όροι με τον όρο “internet marketing” και δίπλα εμφανζεται ο αριθμός των συνολικών μηνιαίων αναζητήσεων.
Βλέποντας αυτήν την εικόνα των αποτελεσμάτων, αυτό που αμέσως καταλαβαίνουμε είναι ότι ο όρος “internet marketing” γράφεται στην μπάρα αναζήτησης του Google ενα εκατομμύριο διακόσιες είκοσι χιλιάδες φορές. Εδώ όμως γίνεται ένα μεγάλο λάθος από πολλούς internet marketers. Τα αποτελέσματα που αναφέρει εδώ το Google δεν μας είναι καθόλου χρήσιμα και ούτε απεικονίζουν την πραγματικότητα. Ο αριθμός 1.220.000 που εμφανίζεται δεν αφορά τον όρο internet marketing αλλά και όλους τους σχετικούς με αυτό όρους (π.χ. what is internet marketing, internet marketer κτλ). Εδώ λοιπόν πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα το εξής:
Για να μαθουμε ακριβώς πόσες αναζητήσεις έχει ο όρος που θέλουμε, πρέπει να επιλέξουμε από το μενού “Τύποι αντιστοίχησης” την επιλογή [ακριβής] ή στα Αγγλικά [exact] Μόνο αυτή η επιλογή μας εξασφαλίζει ότι τα αποτελέσματα που θα μας δώσει το Google ανταποκρίνονται στο πόσες αναζητήσεις έχει η ακριβής φράση “internet marketing”. Αν επίσης επιλέξουμε “φράση” τότε το Google μας δίνει τον αριθμό των αναζητήσεων που έχει η φράση που βάλαμε “internet marketing” μαζί όμως με επιπλέον λέξεις όπως π.χ. internet marketing strategies, internet marketing tips κτλ. Στο παράδειγμά μας, βλέπουμε καταρχήν πως η ακριβής φράση internet marketing έχει 110.000 αναζητήσεις το μήνα και όχι 1,2 εκατ. που είδαμε πριν. Δηλαδή η διαφορά είναι πάρα πολύ μεγάλη.
Η επιλογή που έχουμε επισημάνει “Να εμφανίζονται μόνο οι ιδέες που σχετίζονται στενά με τους όρους αναζήτησης” έχει σχέση με τις ιδέες λέξεων κλειδιών που εμφανίζονται παρακάτω. Δηλαδή κάνοντας αυτήν την επιλογή, τότε οι ιδέες λέξεων κλειδιών αποτελούνται από λέξεις κλειδιά που έχουν μέσα τους αυτούσιους τους όρους “internet marketing” όπως internet markeitng strategies, internet marketing company κτλ.
Αν λοιπόν η ακριβής φράση που μας ενδιαφέρει έχει τουλάχιστον 1.000 με 2.000 αναζητήσεις το μήνα, τότε αξίζει να ασχοληθούμε με αυτή προχωρώντας στο επόμενο βήμα του keyword research για να δούμε αν για το keyword αυτό εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης ιστοσελίδες που έχουν στοχεύσει αποτελεσματικά σε αυτό.